خطوط موازی با محورهای مختصات:
به نمودارهای زیر دقت کنید.
همانطور که میبینید خط d با محور طولها (x) و خط با محور عرضها (y) موازی هستند.
مختصات نقاط C,B,A روی خط d به صورت زیر میباشد:
در خط مختصات نقاط به صورت زیر میباشد:
طول این نقاط 3 میباشد. طول هر نقطۀ دیگری که روی این خط در نظر بگیریم، مساوی 3 است. مختصات این نقاط در معادلۀ یا x=3 صدق میکند. در واقع معادله این خط x=3 است.
به طور کلی:
نکته اضافی: شرط موازی بودن در خط، برابر بودن شیب آنها است. شرط عمود بودن دو خط بر هم نیز، این است که شیب یکی معکوس قرینه شیب دیگری باشد یعنی خط y=mx+b بر خط عمود است.
معکوس قرینه یکدیگرند.
ویژه سال سوم راهنمایی
به ازای x دو مقدار مثلا " 0 و 1 قرار بدین و دو نقطه از خط رو پیدا کنید و روی خط کلیک کنید
رسم خطی که معادله آن داده شده است:
همانطور که از قبل میدانید، اگر 2 نقطه متفاوت در صفحه داشته باشیم، تنها یک خط میتوانیم رسم کنیم که از هر دو نقطه عبور کند.
با توجه به این قانون، اگر معادلهی یک خط را بدهند و از ما بخواهند که آن خط را رسم کنیم، کافیست که 2 نقطه از آن را به دست آوریم تا بتوانیم خط را رسم کنیم. برای این کار، 2 مقدار برای x در نظر میگیریم و با استفاده از معادلهی خط y مربوط به هر x را به دست میآوریم.
به عنوان مثال معادلهی خط y=-2x را در نظر بگیرید، برای رسم این خط، 2 نقطه از آن را به دست میآوریم. و در دستگاه مختصات آنها را مشخص میکنیم، سپس دو نقطه را به هم وصل میکنیم تا خط به دست آید.
نکته: برای مشخص کردن دو نقطه روی خط معمولا x را به گونهای انتخاب میکنند که بدست آوردن y آن ساده باشد. معمولا x را 0، 1، 1- و یا x اعداد ساده دیگری در نظر میگیرند.
نکته: خطهایی که در 2 سلول اخیر مشاهده کردید، همگی دارای معادله خط y=ax بودهاند. خطهایی که چنین معادله خطی دارند، همگی از مبداء میگذرند زیرا اگر x صفر باشد، y هم صفر میشوند. هر خطی را که از مبداء مختصات، یعنی بگذرد را مبداء گذر مینامند.
معادله خط خطهای مبداء گذر به صورت y=ax میباشد.
مجموعهی اعداد گویا و اعداد اصم (گنگ) را اعداد حقیقی مینامند. همهی اعدادی که تا کنون با آنها آشنا شدهاید جزء اعداد حقیقی هستند. مثال: در علامت یا را قرار دهید.
نمایش زیر مجموعههای اعداد حقیقی روی محور اعداد: هر مجموعه از اعداد که شامل طیفی متناهی یا نامتناهی از اعداد حقیقی باشد، زیر مجموعهای از اعداد حقیقی است. به عنوان مثال مجموعهی اعداد حقیقی بزرگتر از 5 را در نظر بگیرید:
روی محور اعداد این مجموعه همه نقاط روی محور را که بزرگتر از 5 باشند را شامل میشود ولی 5 نه، 5 عضو این مجموعه نیست: نکته: خط سیاه، همه اعداد عضو مجموعه A را نشان میدهد. فلشی که در سمت راست قرار دارد، نشان دهندهی نامتناهی بودن مجموعه است. نکته: دایره توخالی در سمت چپ نیم خط نشان میدهد که 5 عضو این مجموعه نیست. اگر 5 عضو این مجموعه بود باید دایره را توپر میکشیدیم. مثال: مجموعهی را روی محور اعداد نشان دهید و در |